Za sve nove i stare majstore

Prirodni kamen – luksuzno rješenje za vaš dom

Kamen, kao podna obloga, važi za prefinjeno i luksuzno rješenje. Podovi od prirodnog kamena nisu novost u građevinarstvu – i dan danas možemo vidjeti građevine iz antičkog doba koje imaju kamene podove vrlo slične savremenim. Načini postavljanja kamenog poda se nisu mnogo promijenili, na to nisu uticali čak ni komercijalno proizvedeni kameni podovi.

pod kamenKamene ploče imaju korisne i higijenske osobine keramičkih pločica, ali izgledaju daleko dekorativnije. Kamene podne obloge mogu da traju vjekovima, ali su zato i nekoliko puta skuplje od drugih materijala.

Kameni podovi su danas dostupni u velikom rasponu tekstura i boja. Kada birate podnu oblogu, imajte na umu da jedino kamen pod protokom vremena izgleda bolje.

To je razlog zašto kameni podovi iz daleke prošlosti izgledaju zastrašujuće moderno.

Podovi od kamena ne moraju izgledati grubo. Kamen može biti ispoliran do visokog sjaja ili matiran kako bi bolje otkrio svoju strukturu.

pod kamenSamo postavljanje kamenih ploča je mnogo zahtjevnije i teže od postavljanja keramičkih pločica, pogotovo ako na podu treba konstruisati neku šaru od više vrsta kamena. Po pravilu, kamene ploče (lastre) se postavljaju sa minimalnim razmakom, a mora se voditi računa i o uklapanju prirodnih šara na kamenu.

Kamene ploče su mnogo deblje od keramičkih pločica – debljine lastri su oko 2 do 4 cm.

Zbog velike debljine ploča, pažljivo planiranje nivoa osnove je vrlo bitno.

Ništa ne može da pokvari utisak lijepog poda kao velika prelazna lajsna ili razlika u nivou na mjestu gdje se spajaju dvije različite vrste kamena. To otkriva nevještog izvođača i loše organizovan rad.

Kamene podne obloge se dijele na dvije vrste: granite i mermere.

Graniti su najpogodniji za podnu namjenu, jer nisu porozni, teško se prljaju, a vrlo su tvrdi i otporni na marble-polishedwhitemarblefloorhabanje.

Mermeri su popularni zbog svoje atraktivne, blage boje i ujednačene strukture, međutim oni su vrlo porozni i habaju se.

To habanje u početku može djelovati neznatno, ali u starim zgradama, gdje ima mermernih podova, mogu se primjetiti ulegnuća na mjestima najvećeg habanja.

Na mermerne podove loše utiču razne kisjeline (rastvaraju ga), pa ga treba čuvati od agresivnih sredstava za čišćenje.

Ako planirate da Vaš pod bude od kombinacije dvije ili više vrsta kamena, ploče moraju biti istih debljina, to bi trebalo da osigura savršeno ravan pod. Kao i u slučaju postavljanja keramičkih pločica, morate obratiti pažnju na deklaraciju proizvođača, tj. da li su ploče podne ili zidne.

Kameni podovi su vrlo kvalitetni i zbog toga mogu biti korišteni u svim prostorijama, a posebno su praktični za vlažne (kuhinja, kupatilo). Prednosti kamena su izuzetan izgled i lako održavanje, a cijene se kreću od 30 evra pa na više, po metru kvadratnom.

Kamene podove uglavnom viđamo u luksuznim enterijerima i prostorijama, ali ovakvi podovi nisu nepristupačni.Kada se uzme u obzir njihova ljepota, praktičnost i dugotrajnost, ulaganje se isplati na duže staze.

izvor: enterijer.rs

About these ads

Tagged as: , ,

Categorised in: Dom, Podovi, Uradi sam

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Twitter ažuriranja

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: