Za sve nove i stare majstore

Sam svoj majstor: sitne kućne popravke

Uz malo fizičkog napora i nešto znanja, sitne kvarove možete popraviti i sami, prije nego se pretvore u nezgodu koja će vas skupo koštati.slika

Veš mašina pušta vodu

Provjerite da li je cijev za vodu spojena na spoljnoj strani mašine – voda najvjerovatnije dolazi iz male pukotine u gumi. Ako je tako, neispravno crijevo odmah zamijenite. Isključite dovod vode (kako biste izbjegli poplavu) i kupite novo crijevo. Odvrnite staro i pričvrstite novo, te ga stegnite ključem.

Savjet stručnjaka: Možete kupiti čelično pleteno crijevo. Skuplje je, ali i izdržljivije.

Buđ na zidovima

U kantu tople vode ulijte čašicu izbjeljivača. Temeljno istrljajte problematično mjesto, a zatim isperite čistom vodom. Kad se osuši, obojite zid (ako je problem veći, posavjetujte se sa stručnjakom).

Savjet stručnjaka: Lateks boja je otporna na buđ.

Iz WC šolje curi voda

Podignite poklopac i pogledajte u unutrašnjost vodokotlića. Ako voda ulazi u uspravnu cijev, treba sniziti nivo vode u vodokotliću. Kako biste to napravili, jednostavno gurnite rukom plovak prema dolje. Kod novijih modela vodokotlića, stisnite polugicu za podešavanje i spustite nivo vode. Ako nije problem u nivou vode u vodokotliću, ulijte u njega malo jestive boje i pričekajte 20 minuta. Promjena boje pokazaće pušta li ventil na dnu vodokotlića i treba li ga zamijeniti. Zatvorite dovod vode iza WC šolje i izvucite ga. Kupite novi i postavite na mjesto gde je bio stari.

Pukotina u zidu

Nabijte novinski papir u rupu. Ostavite oko 6 milimetara razmaka između ruba rupe i papira. Koristite špahtlu kako biste popunili prazninu na spoju, a potom ga oštricom izgladite. Ostavite da se suši 24 sata, a onda prekrijte bojom. Možda ćete čak morati da okrečite cijeli zid.

Izvor: b92.net

About these ads

Tagged as: , ,

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Twitter ažuriranja

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: