Za sve nove i stare majstore

Kako napraviti kamenu baštu na padini

Vrtovi koji su podignuti na kosinama idealni su za podizanje suvozida, kamenih zidića u kojima kamenje nije vezano cementom, već slobodno slagano. Šupljine među kamenjem idealno su stanište za pojedine biljne vrste. Kako podići suvozid i koje biljke u njih zasaditi?kamen basta

Padina pruža idealne uslove da se u njenom podnožju podigne suvozid koji se pravi bez maltera. Služi za savladavanje visinskih razlika, ne viših od jednog metra. Gradi se od neobrađenog lomljenog kamena karakterističnog za podneblje.

Ne smije odstupati od ostalih elemanata vrta. Suvozid uvek podižite 30 cm od ivice kosine. Zid uvijek podignite tako da bude nagnut prema padini. Preporučuje se da za zid visine 1 m od dna do vrha bude nagnut unazad 15 cm (odnosno 15%). Početak građenja suvozida počinjete kopanjem temelja 40 x 40 cm. U temelj suvozida stavite 20 do 30 cm šljunka koji ćete dobro sabiti. Poslije ovog sloja na red dolazi podizanje kamenih gromada, koje treba ukopati 5 do 10 cm.

Lako ih nagnite prema padini. Zid slažite tako da leži na svojoj široj strani. Iznad njega, kako se ide ka vrhu, treba ređati sitnije kamenje. Za stabilnost je važno da se u svakom narednom redu kamenje ređa smaknuto.kamen basta 2

Dva kamena iste veličine ne bi trebalo da budu smješteni jedan iznad drugog. Zbog drenaže iza suvozida stavlja se sloj šljunka ili manjeg kamenja.

Između dva reda kamena nasipajte zemlju. Najbolje je da to bude kombinacija vrtne zemlje, pijeska i treseta. Dio kamenja bi trebalo da bude zariven u zemlju. Na taj način obezbedićete čvrstinu padine. Vrh suvozida povežite malterom, ili postavite nešto veće ploče koje prelaze na tlo gornje terase. Ako pri vrhu suvozida predviđate sadnju biljaka, tada gornjih 30 cm treba nasuti zemljom.

Da bi razne biljke našle mjesto u zidu i oplemenile ga, trebalo bi ih posaditi u pukotine koje moraju biti odgovarajuće veličine, odnosno širine. Po potrebi pukotine možete proširiti dlijetom, ili svrdlom za kamen. Za sadnju su najbolje male reznice sa oformljenim korijenom, koje se mogu lako posaditi u pukotinu. Sadnja se obavlja na sledeći način: korijenov busen biljaka polako uvučete u pukotinu.kamen basta 3

Dodajte malo zemlje i rizle, pa sve dobro sabijte. Zatim poprskajte sa dosta vode. Ukoliko želite da u postojeće suvozidove posadite biljke za kamenu baštu, ili alpske biljke, prvo iskopajte zemlju iz pukotina i stavite novu.

Na suvozidu sadite biljke koje uobičajeno sadite u kamenjaru. To su vrste koje će se prilagoditi specifičnim uslovima staništa.

Radi se o biljkama čijem korenju kamen pruža zaštitu tokom vrelih sunčanih dana. U isto vreme osiguraćete dovoljno vlage neophodne za uspješan rast.

Dakle, birajte biljke koje nemaju snažno korijenje i koje cvjetaju tokom većeg dela godine.

Preporučene vrste su niske jastučaste trajnice – Armeria, Campanula, niska gipsofila (Gypsophila repens), niski karanfil, čuvarkuća, sedumi, jastučac (Aubertia), kamenika (Sahifraga), snežak (Iberis)… lukovičaste vrste – presličica (Muscari), narcisi… aromatične biljke – origano, majčina dušica…

Izvor: novosti.rs

About these ads

Tagged as: , , ,

Categorised in: Bašta, Dvorište, Izdvojeno

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Twitter ažuriranja

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: