Za sve nove i stare majstore

Kratki savjeti

 

Isperite prljave flaše

Pirinčem možete očistiti unutrašnjost flaše sa uskim grlom. Potrebno je da dodate vodu (do pola) i kašiku pirinča. Stavite ruku preko otvora i dobro protresite par puta i isperite. Vidjećete efekte odmah.

Ako vam škripe vrata

Ako vam vrata škripe, namažite šarke petrolejom ili grafitom iz obične olovke. A ako su šarke popuštile, pa se vrata teško otvaraju i zatvaraju, kupite nekoliko metalnih podloški i stavljajte jednu po jednu u šarke, sve dok otvaranje i zatvaranje vrata ne bude opet kako treba biti.

Podmetnite ispod nogu od stola

Ne bacajte staru podlogu za miša, nego je iskoristite za donju stranu za noge od stola kako ne bi grebale parket ili pod od nekog drugog materijala. Isijecite podlogu za miša na komadiće i super lijekom ih zalijepite na noge od stola.

Kada tepih progori

Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on poceo da gori ali se jos nije napravila velika rupa, sa druge strane nanesite malo lijepka. Na mjestima gde to nije mnogo vidljivo isčupajte dlačice pa ih strpljivo nalijepite na progorelo mjesto.

Zrna kafe

Odjeća će vam zadržati svježinu, ako ste u ormaru stavili nekoliko zrna pržena kafe. Kafa je također odličan saveznik, kada se želite riješiti neugodnih mirisa iz frižidera. A, osim toga, ona smanjuje i miris koji se širi iz pepeljare.

Očistite fleke od vina

Fleke od vina su jako nezgodne. Prvo prebrisati ostatak vina ubrusom ili salvetom, a onda na fleku sipati veću količinu soli i ostaviti da djeluje. So će upiti vino iz tkanine, a zatim nju možete usisati ili izčetkati. Takođe, pomaže ukoliko preko fleke sipamo bijelo vino.

Oštrenje noževa

Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krumpir, Vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako što ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šolje ili tanjira.

Zaglavljene čaše

Vjerovatno ste često imali problem da se dvije čaše prilikom pranja zaglave jedna u drugoj. Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju stavite u toplu vodu, a u gornju puštite mlaz hladne vode.

Uklonite buđ u kupatilu

U kupatilu uvijek postoje određena mjesta do kojih četka rijetko može dosegnuti i na kojima se lako stvara buđ. Potopite kuglice od vate u varikinu i nagurajte ih u takva mjesta. Ako je potrebno zalijepite ih za pločice ili zid i ostavite tako da stoji par sati. Kada uklonite kuglice, vidjećete da ste se oslobodili buđi. Dovršite posao ispiranjem takvih površina toplom vodom.

Eliminišite kuhinjske mirise

Neugodne mirise iz kuhinjskih elemenata kao što su frižider ili zamrzivač, možete ukloniti tako što ćete posudu sa mljevenom kafom staviti tamo gdje želite da mirisi nestanu.

Skidanje laka za nokte sa drvenih površina

Zlatno pravilo: nemojte koristiti aceton za uklanjanje laka sa drvenih površina, jer on može napraviti više štete nego koristi. Ipak, nemojte paničiti, jer postoji prilično jednostavan način da lak odstranite sa drvenih površina: mrlju pošpricajte lakom za kosu pa je nakon dvadesetak sekudni obrišite. Proces ćete možda morati ponoviti nekoliko puta, ali je on daleko najbolji i najsigurniji način da lak uklonite sa drvenih površina.

Ugasite plamen kada se zapali mast u tiganju

Uvijek pored šporeta držite kutiju soli. Ukoliko u tiganju plane vatra, bacite malo soli i tako ugasite plamen. Nikada ne sipajte vodu na vatru u tiganj jer će se masnoća razletjeti u svim pravcima i proširiti vatru. Pomoću soli ćete lako ugasiti plamen na roštilju. Ukoliko sipate malo soli na ugalj, vatra će se brzo ugasiti, a neće proizvesti previše dima.

Luk izvlači mirise iz podruma

Iz podruma se često “osjećaju” vlaga i drugi ne baš prijatni mirisi, a rešićete ih se ako presiječete luk na pola, stavite ga na tanjirić i ostavite u podrumu preko noći.

Zasijte sjeme u ljuskama od jaja

Sjeme možete zasijati u ljuskama od jaja. Prazne polovine ljuske od jaja poređajte u kutijice od jaja, dodajte zemlje u njih i posijte sjeme. U ljusci sjeme će moći da crpi dodatnu količinu hranjivih materija. Kada sjeme proklija i nove sadnice dostignu visinu od oko 7,5 cm možete ih presaditi u baštu. Prije nego ih presadite u baštensku zemlju, uklonite ljuske od jaja, posljie toga ih izmrvite i pomiješajte sa kompostom, ili stavite u zemlju za biljke.

Uklonite smolu bora sa ruku ili automobila

Ako ste se kojim slučajem našli u dodir sa flekama od smole bora (ili smokava) na rukama, istrljajte ih mješavinom limuna i kuhinjske soli. Mrlje bi trebali skinuti bez prevelike muke. Ukoliko vam na automobil kapne smola bora, istrljajte polovinom limuna i odmah isperite vodom.

Izbjegnite mrlje od hrane koju pržite

Pospite malo soli u tiganj prije nego što počnete da pržite masnu hranu, npr. slaninu ili kobasice. Šporet će ostati čist.

Podmažite šarafe i sječivo testere

Sapun olakšava prolaženje metala kroz drvo. Utrljajte malo sapuna na sječivo ručne testere kako bi lakše sjekla. Okrenite šaraf u komadiću sapuna prije nego što ga zavrnete, i to će značajno olakšati njegovo zavrtanje.

Skinite katran sa automobila 

Da bi sa automobila obrisali katran ili smolu, utrljajte malo majoneza u uprljano mjesto. Ostavite par minuta da djeluje, a zatim obrišite čistom i mekom krpom.

Skinite prsten

Ako ne možete da skinete sa prsta starinski prsten koji ste dobili kao porodično naslijeđe, namažite prst balzamom za kosu. Poslije toga ćete prsten vrlo lako skinuti .

Sjajni listovi biljaka

Iskusni cvjećari primjenjuju ovaj trik da bi dali poseban sjaj kućnim biljkama. Poslušajte njihov savjet: utrljajte papirnim ubrusom malo majoneza na zelene listove i oni će mjesecima blistati.

Poravnajte silikon u kupatilu

Ako stavljate silikon po ivicama kade, ali vam se ljepljiva materija uporno lijepi za prste dok pokušavate da je utapkate i poravnate, probajte da riješite problem pomoću kockice leda. Pređite kockicom leda duž linije koju je ostavio silikon. Materijal se neće lijepiti za kocku leda, a dobićete i savršenu liniju oko ivice kade.

Napravite merežu za puzavice

Skinite platno sa starog kišobrana i zabodite dršku u zemlju kako bi poslužila kao podupirač za puzavice. Sama konsrukcija kišobrana prekrivena cvijećem daće poseban i neobičan izgled vašem cvijećnjaku. 

Zalijte vaše cvijeće

Sačuvajte vodu u kojoj ste kuvali jaja,  jer je bogata hranljivim materijama koje će blagotvorno uticati na bujni rast vašeg cvijeća. Puštite vodu da se ohladi i sa njom zalijte biljke.

Uklonite bijele tragove sa drvenog namještaja

Bijeli prstenovi od mokrih ili vrelih sudova često znaju ostaviti ne lijepe tragove po vašem drvenom stolu ili nekoj od polica. Uklonite ih tako što ćete napraviti kremastu masu od jedne kašike sode-bikarbone i jedne kašike vode. Blago istrljajte mrlje kružnim pokretima dok ih ne odstranite, koristite pri tom minimalnu količinu vode.

Da srebro zadrži sjaj

Srebro nakon određenog vremena potamni. Kako biste srebru vratili isti sjaj s vremena na vrijeme ga očistite alkoholnim rastvorom sode bikarbone.

Pranje vune i svile

Da bismo vratili mekoću i sjaj odjevnih predmeta od vune i svile poslužićemo se sljedećim savjetom. Potrebno je za pranje ovih predmeta iskoristiti vodu u kojoj se kuvao pasulj, bez soli i masnoće jer vraća mekoću i otklanja opasnost od ućebavanja.

Pranje zavjesa

Kako bi zavjese bile dobro oprane, pogotovo bijele, ostavite ih tokom noći u hladnoj, slanoj vodi.

Održavanje ukrasnih svijeća

Na ukrasne svijeće, obojene i lakirane koje se rjeđe pale se brzo nahvata prašina. Vratiće im se isti sjaj ukoliko ih pažljivo operete u mlakoj vodi u kojoj je rastopljen sapun.

Čišćenje pepeljare

Od cigareta na pepeljari ostaju crne mrlje. Potrebno je pepeljaru istrljati vlažnim zapušačem od plute( pampurom) umočenim u kuhinjsku so. Tako će mrlje od nikotina nestati.

Nov tiganj

Kada riješite da obnovite pokućstvo novim tiganjem, prije nego što ga stavimo u upotrebu treba da se poslužimo jednim malim savjetom. Naime, prije nego što prvi put upotrijebimo nov tiganj potrebno je da ga premažemo uljem i stavimo na plotnu da ulje počne da dimi. Potom obrisati tiganj čistom hartijom. Nakon ovog postupka tiganj je spreman za korišćenje.

Mekši peškiri

Sigurno ste se do sada susretali sa peškirima koji su postali grubi poslije pranja i izazivaju vrlo neprijatan osjećaj prilikom brisanja lica. Da biste omekšali peškire kao i drugu odjeću od frotira, potrebno je da ih poslije pranja “provučete” kroz slanu vodu.

Skidanje žvake sa odjeće

Iako Vam se na prvi pogled čini da ste trajno uništili dio odjevnog predmeta, žvaku ipak možete ukloniti na dva načina. Prvi način je taj da mjesto gdje je zalijepljena žvaka možete prekriti papirom a zatim prepeglati vrelom peglom. Drugi način je taj da na mjestu gdje je zalijepljena žvaka držite led a zatim sastružete. Odjeću možete spakovati u zamrzivač pa poslije nekog vremena izvaditi i skinuti stvrdnute dijelove žvakaće gume.

Protiv zamagljivanja stakla i ogledala

Približava se zimski period tako da je sve češći problem zamagljivanja stakla na automobilu ili u kući. Da se ogledalo u kupatilu i šoferšajbna ne bi maglili potrebno je pjenom od sapunice (najbolje deterdžent za sudove) premazati cijelu površinu a potom sve obrisati suvom krpom. Ogledala se danima neće magliti.

Čišćenje abažura

Abažuri za lampu od tekstilnih materijala najbolje se čiste od prašine fenom za kosu ili usisivačem. Smanjite usisivač na minimum i skinite papučicu tako da ostane samo cijev.

Lakše otvaranje tegle

Vjerovatno Vam se desi da niste u mogućnosti da otvorite poklopac od tegle, pa obično tražite da Vam neko priskoči u pomoć. Kako biste i sami uspjeli uradite sledeće. Preko metalnog poklopca tegle pustite mlaz vrele vode. Poklopac će se raširiti i tegla će se lako otvoriti.

Uklanjanje rđe uz pomoć sirćeta i soli

Na predmetima od srebra, mesinga i bakra poslije nekog vremena zbog vlage i prljavštine može da se uhvati rđa. Te predmete možete da očistite suvom krpom na koju ste sipali nekoliko kapi sirćeta i malo soli.

Ušteda energije

Ako se temperatura zagrijavane sobe smanji za 1%, troškovi zagrijavanja se smanjuju za 5%

Otklanjanje mrlja od dezodoransa

Ako imate problem sa mrljama na odjeći koje je napravio vaš omiljeni dezodorans, potopite četiri kašičice soli u jednu litru vruće vode. Uzmite tu tečnost i sunđerom istrljajte mrlju.

Škripa vrata

Ako vam škripe vrata dok se otvaraju i zatvaraju, to će te riješiti tako što ćete kanticom za ulje kapnuti ili ubrizgati malo ulja po šarkama. Prije toga vrata podignite podmetnitim drvenim klinom ili ih jednostavno skinite sa šatrki. Nakon obavljenog posla nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata i obrišite kapljice ulja koje su iscurile.

Kako spasiti napukli tanjir

Ako vam je napukao tanjir nekog porcelanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako što ćete ga prokuvati 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjir). Kad se mlijeko osuši na tanjiru se neće vidjeti oštećenje.

Udubljenja na tepihu

Težak namještaj ponekad ostavlja tragove na tepihu. Budite bez brige – ova oštećenja nestaće, ako ih prepeglate peglom na paru. Da tepih pri tom ne bi izgorio, raširite kuhinjsku krpu i ispeglajte preko nje. Drugi jednosavan način je da stavite kockice leda na udubljenje i da sačekate da se otope. Višak vode od leda pokupite sunđerom, a pritom nekom starom četkicom za zube ili četkom za tepih istrljajte da se vlakna podignu.

Kako izvaditi zarđali šraf

Zarđali šrafovi se mogu olabaviti ako krpu nakvasite Coca-Colom, obmotate je oko šrafa i ostavite tako nekoliko sati. Naravno, uvijek možete uzeti sredstvo koje rješava problem zarđalih šrafova za nekoliko minuta :)

Rupe od eksera na zidu

Rupice od eksera koje vam nisu više potebene možete napuniti vatom. Nakon toga nanestite malo boje za zid. Može da vam pomogne i bijela pasta za zube, ako su vam zidovi bijeli, ako nisu sačekajte da se masa osuši, pa onda išmirglajte i premažite bojom.

Kako da očistite zagorjeli tiganj

U tiganj ulijte malo vode i dodajte kašičicu deterdženta za mašinsko pranje posuđa. Neka provri i pustite da vri desetak minuta. Nemojte dopustiti da smjesa ispari i uključite aspirator kako biste uklonili mirise. Ostavite da se smjesa ohladi pa očistite tiganj krpom ili četkom.

Ogrebotine na parketu

Prilikom renoviranja ili pomijeranja nameštaja u stanu brzo se naprave ogrebotine na parketu. Da bi to sanirali što brže, a bez majstora, oštećeno mjesto pažljivo išmirglajte finim papirom za šmirglanje i vlažnom krpom uklonite prašinu. Na kraju obrađeno mjesto ” zapečatite” providnim lakom za nokte. Ovaj trik funkcioniše samo kod podova koji su urađeni od punog drveta.

Uklanjanje neugodnih mirisa

Ako se želite otarasiti neugodnih mirisa iz vašeg doma, stavite zdjelu sa svježe samljevenom kafom na neupadljivo mjesto kako bi absorbirala neugodne mirise. Kafu mijenjajte nekoliko puta nedjeljno.

Optičko “spuštanje” plafona

Ako je prostorija isuviše visoka, plafon se može obojiti tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20cm zidova istom bojom kao plafon. Tako će se plafon optički spustiti.

Ukoliko vam se čuje zujanje u toku rada bojlera

U toku grijanja smanjujte temperaturu na termoregulatoru sve dok se signalna lampica ne ugasi, odnosno zaustavi grijanje vode u bojleru. Ukoliko se ovo ne dogodi u kvaru je termoregulator i treba ga zamijeniti što prije. Ukoliko se na nekoj manjoj temperaturi ugasi kontrolna sijalica radi se o nakupljenom kamencu koji nije opasan ali uslovljava povećanu potrošnju energije i treba ga odstraniti iz bojlera.

Jedan od načina za izbjeljivanje košulje

Oko 60ml deterdženta za sudove nanesite na bijelu košulju, malo nakvasite i sve zajedno protrljajte kao kada perete ručno. Nakon toga, košulju dobro isperite (s obzirom da deterdžent za sudove intenzivno pjeni) u mlakoj vodi.

Kako protiv kamenca

Slavine u kuhinji i kupatilu istrljajte polovinom limuna i tako spriječite nastanak kamenca.

Kako poboljšati ispiranje odjeće

Prilikom pranja veša dodajte sirće prije ispiranja – ukloniće višak deterdženta koji se zadrži na odjeći.

Pranje posuđa

Potapanje posuđa prije pranja može prilično uštedjeti vodu. Ako imate duplu sudoperu, jednostavno jednu napunite do pola i stavite prljavo suđe da odstoji.

Čišćenje električnih aparata

Uvijek isključite iz struje električni aparat prije nego što počnete da ga čistite, naročito ako koristite vlažnu krpu ili sunđer.

Kako održavati klima uređaje

Možda niste znali, ali filteri na klima uređajima u stanju su skupiti znatne količine prašine. Kako vazduh neprestalno cirkuliše, čestice se prenose dalje u prostor, stvarajući probleme kod alergičara i oboljelih od astme. Ako vaš klima uređaj ima zamjenjive filtere, mijenjajte ih jednom mjesečno, a fiksne operite u toploj vodi sa sapunicom i osušite.

Kuvajte sa poklopcem

Kada kuvate, uvijek na šerpu stavljajte poklopac. Na taj način štedite električnu energiju, novac, ali i vrijeme. Ako kuvate bez poklopca, potrošićete bespotrebno čak 30 odsto toplote.

Razbijanje leda

Prije nego što počnete sa razbijanjem leda ispred vaše kuće koji je nastao kao posljedica snijega i niskih temperatura, pospite krupnu so na površinu koju želite očistiti i sačekajte da so probije led. Time ćete znatno olakšati uklanjanje leda.

Isključivanje aparata iz utičnice

Prilikom isključivanja aparata iz utičnice, vucite uvijek za tijelo utikača a nikada za žicu: rizikujete da oštetite kabl i njegovu vezu sa utikačem.

Kako odstraniti različite mrlje i fleke

Mrlje od bijelog vina natopite blagom amonijakom i zatim operite uobičajenim postupkom. Mrlje od čokolade možete ostrugati i nakon toga očistiti alkoholom te blagim deterdžentom. Mrlje od crnog vina na svježu fleku utrljati morsku ili kuhinjsku sol i ostaviti da stoji. Nakon nekog vremena prebaciti u mašinu i oprati. Mrlje od trave ukloniti mješavinom alkohola ili etera i amonijaka. Svilene odjevne predmete čistite destilovanom vodom u koju ste nakapali alkohol. Mrlje od žvakaće gume prvo treba sastrugati nakon čega možete dodati malo amonijaka i octa te oprati deterdžentom. Mrlje od ruža za usne – na svili upotrijebite trietilen, a na lanu i pamuku prijeđite komadićem vate natopljene alkoholom ili eterom.

Zatvarajte vrata od frižidera

Nemojte bez potrebe da otvarate vrata frižidera, jer zbog toplog vazduha koji u njega dospjeva tom prilikom, povećavate i potrošnju struje. U frižider nikada nemojte da stavljate tople posude.

Otarasite se muva

Ukoliko imate problem sa muvama u vašem domu probajte ih se otarasiti stavljajući bosiljak na vaše prozore. Njime možete otjerati i neželjene komarce.

Krečenje prostorije

Ukoliko želite da vizuelno povećate visinu prostorije, treba boju zida prepustiti na plafon u širini od 10-20 cm. Na taj način ćete postići vizuelno višu prostoriju. Isti efekat se postiže i bojenjem plafona bojom koja je svjetlija od boje zida.

Zagrijavanje prostorije

Jeste li znali da ako je temperatura prostora 16°C, a želite je povećati na 20°C, postavljanje termostata na 25°C neće brže zagrijati vaš prostor, ali će zato potrošnja energije biti znatno veća!

Šta treba da uradite kada polijete tastaturu

Ako prospete kafu ili vodu nemojte da brišete računar, već ga što je prije moguće isključite iz struje. Ako se sporo gasi, stisnite dugme za isključivanje, okrenite računar naopako i izvadite bateriju. Sačekajte da sve iscuri, laptop okrećite na različite strane da provjerite da li ima još tečnosti. Kada sve iscuri prebrišite tastaturu pamučnom krpom. Ako mislite da je ostala još neka kap, možete da ga osušite fenom za kosu tako što ćete ga namestiti na toplo i najslabije duvanje i držati 20 cm od računara. Vodite računa da vazduh ne ide u monitor, već samo na tastaturu. Bilo bi dobro da sačekate nekoliko sati prije nego što opet startujete kompjuter. Ukoliko je tečnost koju ste prosuli sadržala šećer, postoji mogućnost da tastatura ne radi dobro kao prije, pa je najbolje da je stručnjaci dubinski očiste.

Čišćenje nerđajućeg čelika

Nerđajući čelik je efektan detalj u svakoj kuhinji. Nažalost, na metalu lako ostaju otisci prstiju i druge mrlje, ali odličan način da ih otklonite i povratite sjaj jeste da ga ispolirate maslinovim uljem. Nakapajte ulje na pamučnu krpu i trljajte zaprljanu površinu. Kada fleke nestanu, nerđajući čelik prebrišite papirnim ubrusom i vidjećete da će zasijati.

Brušenje noževa

Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krompir, vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šolje ili tanjirića.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Twitter ažuriranja

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: